Durata de livrare: 24h-72h
Năutul este un aliment accesibil ca preț și frecvent întâlnit în majoritatea magazinelor alimentare. Totodată, este un ingredient versatil, care poate fi adaptat unei game variate de rețete ce aparțin tradiției culinare din mai multe țări ale lumii.
Poți integra năutul în alimentație sub formă de boabe, pe care le poți cumpăra sub formă uscată, cât și conservată. Boabele de năut uscate este necesar să fie hidratate în apă și abia apoi, să le fierbi. Boabele de năut din conserve sunt deja fierte, trebuie doar să le scurgi să le clătești bine de lichidul în care au fost conservate.
De asemenea, poți folosi și făina de năut, în special în panificație și prăjituri, fiind un înlocuitor cu mai puține calorii (25%), mai puțini carbohidrați și mai multe proteine decât fâina de grâu.
Știai că cea mai recentă și originală metodă de a consuma năut este de a folosi lichidul în care ai fiert năutul sau cel din conserva de năut ca alternativă la albușul de ou? Acest lichid se numește „aquafaba”, este vâscos și poate fi bătut cu mixerul și vei obține un fel de bezea (asemănătoare cu frișca obținută din albuș de ou), care poate substitui produsele de origine animală din rețetele vegane (de post) pentru prăjituri, clătite sau vafe.
Mod de preparare:
Boabele de năut se fierb și se pot adăuga într-o mulțime de preparate: de la mâncăruri și tocănițe, la burgeri, salate și pateuri.
Înainte de a fierbe năutul, spală boabele uscate în mai multe ape, apoi pune-le într-un bol suficient de mare, în care vei turna apă, având grijă să le acopere. Lasă boabele de năut la înmuiat minim 12 ore, maxim 24 ore. Boabele de năut își vor mări, prin hidratare, volumul. Hidratarea are un dublu rol: acela de a activa nutrienții din structura năutului, dar și de a reduce timpul de fierbere.
După 12-24 ore, clătește boabele cu apă din abundență și apoi, pune-le la fiert cu o cantitate de 4-5 ori mai mare de apă, într-o oală încăpătoare. Poți adăuga și o frunză de dafin, un morcov și un păstârnac, puțină sare, pentru a fierbe împreună cu năutul și a-i da o aromă plăcută, însă nu este obligatoriu. Acoperă oala și las-o să fiarbă la foc mic spre mediu, având grijă să îndepărtezi cu o spumieră amidonul care se separă la suprafața apei.
Pentru ca boabele de năut să fie complet fierte, este necesară minim o oră și jumătate. Timpul de fierbere al boabelor de năut poate varia însă, în funcție de tipul de năut, mărimea boabelor de năut, timp alocat pentru hidratarea boabelor etc.
Verifică de mai multe ori, cu o furculiță, dacă boabele de năut s-au înmuiat ori nu, iar dacă apa a fost absorbită, ai grijă să mai adăugi în continuare apă, suficientă astfel încât boabele de năut să se poată fierbe și să fie complet moi. Dacă dorești să accelerezi timpul de fierbere al boabelor de năut, poți folosi o oală sub presiune.
Năutul fiert și scurs poate fi adăugat într-o mulțime de preparate.
Beneficii:
Năutul conferă organismului un spectru variat de beneficii, indiferent de modul în care alegem să îl integrăm în alimentația noastră și, implicit, să îl consumăm. Pe scurt, năutul = beneficii multiple asupra sănătății tale.
Ingrediente: 100% boabe de naut.
Valori nutritionale medii / 100 gr:
Valoare energtica:
Proteine: 19,3 gr.
Glucide: 60,6 gr.
Fibre: 17,4 gr.
Lipide: 6 gr.
Năutul este bogat în conținutul de proteine, aproximativ 20% din compoziția sa rezidă în proteine. Din acest motiv, năutul este un substitut excelent pentru carne și produse lactate, fiind un ingredient nutritiv, perfect adaptat pentru dieta vegetarienilor și veganilor.
Totodată, conform unor studii științifice, năutul reprezintă o sursă importantă din punct de vedere nutritiv, care poate suplini mai mult de 20% din necesarul zilnic nu doar de proteine, ci și de fibre, minerale și vitamine, îndeosebi de acid folic (sau vitamina B9). Totodată, conține, într-o proporție considerabilă, hidrați de carbon.
În ceea ce privește vitaminele, regăsim în compoziția năutului următoarele vitamine și săruri minerale:
Important!
Recomandam a se citi descrierea si eticheta de pe ambalajul produsului inainte de a-l utiliza!
Informatiile publicate pe site-ul dinplante.ro au scop strict informativ si nu inlocuiesc sfaturile si prescriptiile unui medic specialist.
Colaboratorii nostri pot modifica oricand detalii privind produsele, ambalajele, lista de ingrediente sau lista de preturi.
Pentru ca ne dorim sa ne mentinem starea de sanatate, iar fiecare individ este unic, si rezultatele obtinute in urma consumului diverselor produse vor fi diferite de la o persoana la alta.
Adoptarea unui stil de viata armonios combinat cu o dieta echilibrata, la care se adauga activitati fizice (mai ales practicate in natura) sunt provocarile zilnice, pentru a avea un organism sanatos.
Nu uita, zilnic, Rasfata-te din natura!